Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kolen en Kampen (Annet Schoot Uiterkamp)

16 augustus 2023 @ 12:00 - 13:00

Het is een bijna onbekende geschiedenis: de tewerkstelling van politieke delinquenten in de mijnen na de Tweede Wereldoorlog.

Dr. Annet Schoot Uiterkamp zal vertellen over de resultaten van haar promotieonderzoek (december 2022).

Gevangen in de mijn?

Tewerkstelling van politieke delinquenten in Nederlandse steenkolenmijnen

1945-1958

12 oktober 2022 is Annet Schoot Uiterkamp gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op het proefschrift: Kolen en kampen. Tewerkstelling van politieke delinquenten in Nederlandse steenkolenmijnen, 1945-1948. Voor Probus III zal zij ingaan op de resultaten van haar onderzoek. Het is vrij onbekend dat na de Tweede Wereldoorlog duizenden politieke gevangenen gewerkt hebben in de mijnen. Wie waren die gevangenen? Werden ze gedwongen, kregen ze misschien daardoor minder straf en wat was de reactie van de vrije mijnwerkers? Waar kwamen de gevangenen vandaan, waar waren ze gehuisvest, wat waren de omstandigheden? Hoe lang werkten ze er? Deze en andere vragen zal Annet in haar lezing proberen te beantwoorden.

Annet (1950) studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en volgde de opleiding tot wetenschappelijk bibliothecaris aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was werkzaam aan een middelbare school in Ede, aan de Katholieke Universiteit en het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen. Bij de provincie Overijssel stelde zij een bibliografie samen over deze provincie. Van 1990 tot 2015 was zij bibliothecaris, eerst bij de Opleiding Tolk-Vertaler, later bij de Jan van Eyck Academie, beide in Maastricht. Zij publiceerde artikelen over de strijd tegen de beperking van vrouwenarbeid in de jaren dertig, over volksgezondheid, volkshuisvesting en armenzorg in het negentiende -eeuwse Zwolle en samen met Jos Perry over ‘Herkomst, gezindte en beroep van SDAP-leden in Maastricht’. Na haar pensionering in 2015 begon ze aan haar promotieonderzoek.

Het waren NSB-ers en oud-SS-ers die vanaf augustus 1945 de mogelijkheid kregen om in de mijn tewerkgesteld te worden, maar zij niet alleen. Zelfs de oud-kampcommandant van Kamp Westerbork Albert Gemmeker deed een verzoek om zijn straf in een Nederlandse kolenmijn uit te zitten. Presentator en journalist Ad van Liempt schreef daar in zijn biografie van Gemmeker al over.

De personeelstekorten, zo kort na de oorlog, noopten de autoriteiten tot deze ongewone stap en tussen 1945 en 1958 hebben meer dan tienduizend delinquenten kortere of langere tijd in de Nederlandse kolenmijnen gewerkt.

Annet Schoot Uiterkamp onderzocht het lot van deze arbeiders in de mijn, waar de Willem-Sophia in Spekholzerheide als proeftuin gold. Uiteindelijk hebben delinquenten in vrijwel alle mijnen kunnen werken.

De resultaten van het onderzoek zijn nu samengevoegd in het boek: Annet Schoot Uiterkamp, Kolen en kampen, Tewerkstelling van politieke delinquenten in Nederlandse steenkolenmijnen 1945-1958. Maastricht 2022.

Evenement informatie

Datum:
16 augustus 2023
Tijd:
12:00 - 13:00
Evenement Categorieën:
,
Locatie:
Restaurant NH-Hotel, Forum, Maastricht
Forum 110
Maastricht, Limburg 6229 GV
+ Google Maps
Telefoon:
0433838285